Ali Bey öncelikle bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
Düzenli ve disiplinli çalışmanın insana enerji verdiğini, sürekli yenilediğini ve yaşamamı sürdürmenin daha keyifli olduğunu hissederek yaşadım. Dürüst olmaktan, yaşadıklarını ve bildiklerini yeni nesle aktarmak ve aktardıklarımın genişleyip büyümesinden daima keyif aldım. Yaşamımda edindiğim tecrübelerden dolayı her attığım adımda daima 2-3 adım sonrasını hesaplayarak hareket etmeyi öğrendim. Yaşamı keyifli hale getirmek için, önce kendime sonra çevremdeki insanlara kulak verdim ve yönümü daima ileri doğru hedefledim.
Dem İlaç’ta çalışmaya nasıl başladınız? Dem İlaç’taki kariyer yolculuğunuzu bizimle paylaşabilir misiniz?
İlaç ve Eczacılık ile ilgili sivil toplum örgütlerinde 10 yıllık bir çalışma döneminden sonra Eczanemi kapadım ve Dem İlaç’ta çalışmaya başladım. Dem İlaç’ta önce Gelişim Ecza Deposu kurulumu ile başladım (2001-2007), 5 yıllık süreçte Gelişim Ecza Deposunun en üst düzey yöneticiliği dahil tüm kademelerinde çalıştım. 2007 yılında, Dem İlacın kardeş kuruluşu Berk Farma (Pharmada İlaç) da Üretim koordinatörlüğü görevine başladım. Ayrıca 2007 yılında Dem İlaç Mesul Müdürlüğü görevini üstlendim. 2012-2015 yıllarında Farmakovijilans sorumlusu görevine getirildim. Ocak 2012 yılında Kalite Yönetim Sertifikalarının Yönetim Temsilcisi görevlerini yapmaya başladım. 2013 yılında, İSG KURULUNDA İş veren vekili görevine atandım. Ocak 2021 yılından beri, Kalite Birim Direktörlüğü görevini sürdürmekteyim. Ayrıca Çevre Bakanlığı temsilcisi görevine devam etmekteyim.
Dem İlaç’ın 23 yıl içindeki gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz? Önemli kilometre taşları nelerdir?
Dem İlaç, daima ileri yönlü planlamalar ile hareket etmiştir. Dem İlaç’ın yapısının uzunca süre sağlam kalması kurucu değerlerin çok zeki ve akıllı bir kişi (Sn. Dr. Ecz. Hakverdi Demir) tarafından oluşturulmuş olması ve bu yapıyı kuran geliştiren insanlar ile uzun yıllar çalışmış olmasından kaynaklanmaktadır. Bazı hızlı ve iddialı adımlar atılmış olsa da temelin sağlam olmasından kaynaklı fazla zarar görmeden yoluna devam edebilmiştir.
Dem İlaç Merkez binanın alınmış olması, prestij ve maddi anlamda kazanım sağlamıştır. Üretim tesisinin faaliyete geçmesi ile, uluslararası rekabette var olduğunu ispatlamıştır, ayrıca ihracat faaliyetlerinde rekabet edebilecek düzeye gelecektir.
Dem İlaç’ın sektördeki konumunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Şirketin başarılarını neye bağlıyorsunuz?
Dem İlaç, sektörde yıldızı parlayan firmalar arasında yer almaya devam etmektedir. Normal şartlarda durağan görünümde göründüğünde bile rakipleri açısından bir tehdittir, çünkü her zaman yeni gelişmeler ve atılımlar yapabilecek kapasitededir.
Şirketin başarıları, her zaman için temel kadronun deneyimli, özverili ve kendinden çok, Dem İlaç için çalışan personel yapısından kaynaklanmaktadır. Piyasa koşullarına hızlıca uyum sağlaması ve değişik planlar ile her türlü riske hazırlıklı olmasından kaynaklanmaktadır.
Kariyeriniz boyunca karşılaştığınız en büyük zorluklar neler oldu? Bu zorlukları nasıl aştığınızı okuyucularımızla paylaşır mısınız?
Kariyerim boyunca karşılaştığım en büyük zorluk, en düşük bütçe ile en kaliteli ve en işlevsel çalışmayı gerçekleştirmek konusunda olmuştur. Zorlukları aşarken, yapılan işi en alt kademesinde yer alan insan ile çalışmam ve bu durumdan dolayı çoğu zamanda üst düzeylerde bulunan çalışanın yıllardır yaptığı çalışmanın yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini kendisine hissettirmemdir. Çoğumuz çok güzel iş tarifleri yaparız, ancak bazılarımız bu iş tariflerini nasıl yerine getireceğimizi bilemeyiz. Maharet işin kalitesini bilmenin yanında işin nasıl yapılacağını bilmektir.
Dem İlaç’ta elde ettiğiniz en büyük başarılar ve geçmişte yaptığınız, en gurur duyduğunuz projeler veya çalışmalar nelerdir?
Dem İlaç ‘ta birçok departmanda görev aldım. Tüm aldığım görevlerde daima başarılı oldum. Ancak, ISO 9001 (Kalite Yönetim Sistemi), ISO 14001 (Çevre Yönetim Sistemi, ISO 45001 (İş Sağlığı Güvenliği ) kalite sertifikalarını Dem İlaç’ a kazandırmak ve sürdürülebilirliğini sağlamak benim için gurur vericidir. Çünkü bu şirket var oldukça bu belgelerde sürdürülebilir olacaktır.
Dem İlaç’ın çalışma kültürünü nasıl tanımlarsınız? Bu kültürün yıllar içindeki değişimi size göre nasıldı?
Dem İlaç, aile kültürüne dayalı ticari işletmedir. Kalite ve Uluslararası standartlar her zaman ön planda olmuştur. Yasa ve Yönetmeliklerin uygulanması uyumu konusunda hiçbir zaman taviz verilmemiştir.
Genel olarak baktığımızda, kuruluşta oluşturulan çalışma kültürü, belli bir zaman sonra piyasa koşullarına uygun olarak, duygusal yapıdan, profesyonel yapıya geçiş zorunluluğu gözlemlenmiştir ve matematiksel olmak zorunda olduğunu hissetmiştir. Bu zorunluluk, değişik yöntemlerinin denenmesine ve uygulamaya alınmasına neden olduğundan, hızlı geçişlerde zorlanmalar olmuştur. Aile şirketi kültürünün, profesyonel kültüre geçişi sırasında bazı zorlukların aşılmasından sonra üst düzeyde yarışabilecek bir firma olacaktır.
Uzun yıllar boyunca aynı şirkette çalışmanın avantajları ve dezavantajları sizce nelerdir?
Uzun yıllar aynı şirkette çalışmanın avantajı, şirket yönetimi ve siz birbirinizi yıllardır tanıdığınız için iletişim hızlı ve etkili olmaktadır. Şirketi tanıdığınızdan dolayı atılım yapmak istediğiniz konularda yaptığınız planlar daha uygulanabilir hale gelmektedir. Şirket içerisinde uzun yıllar çalıştığınız için diğer departmanlardan projelerinize daha fazla katkı sağlanabilmektedir. Bu, projelerinizin daha başarılı ve etkili olmasına katkıda bulunur.
Uzun süre aynı şirkette çalışmanın dezavantajlarından biri düşünce tembelliği olabilir. Ancak, ben her yıl sonunda yaptıklarımı gözden geçirir ve her yeni yılda yeniden Dem İlaç’a sıfırdan işe başlarım. Geçmiş yılda yaşadığım tüm olumsuzlukları geride bırakırım. En büyük dezavantaj maaş konusunda olabilir. Aynı firmada uzun süre çalışmak, aynı maaş skalasında kalmanıza yol açabilir.
İş hayatında en çok neyi öğrenmekten keyif aldınız?
İş hayatında en çok keyif aldığım konu insan yetiştirmektir. Yetiştirdiğin insanların değişik firmalarda çalışmalarını görmek bana keyif vermektedir. Ayrıca en büyük keyif, başarılarının takdir edilmesidir. Mesleği ile ilgili tüm öğrendiklerim benim için çok değerlidir. İlaç, Eczacılık ve Kalite Standartları konularında öğrenmek ve öğretmek benim için çok keyifli.
Eğer kariyerinize yeniden başlama şansınız olsaydı, aynı yolu seçer miydiniz?
Eğer Kariyerime yeniden başlama şansım olsaydı, daha erken yaşta aynı yolu seçmek isterdim.
İş dışında hobileriniz/ilgi alanlarınız nelerdir?
İş dışında, doğa yürüyüşleri yapmak, fotoğraf çekmek, film izlemek, kitap okumak ilgi alanlarım içindedir.
Kişisel değerleriniz nelerdir?
Özgün bir kişiliğe sahip olmak, yaşamımda aldığım kararlarda ilkeli davranmak, eleştiriye açık olmak ve empati duygusunu yitirmemek, dürüst olmak, nazik ve pozitif davranmak.
Buradan sonraki adımınız /hayat planınız nedir? Neler yapmayı planlıyorsunuz?
Kendimi geliştirmeye devam etmek ve her yeni gün yeni bir başlangıç ilkesinden ayrılmadan yaşamak.
Mutlu olmak için yaşamak, yeni insanlar tanımak, yeni eğitimler almak, doğada bulunan her şeye sevgi ile yaklaşmak, yeni yerlere seyahat ve keşifler yapmak, kitap okumak, fotoğraf çekmek.
Son olarak okuyucularımıza iletmek istediğiniz tavsiyeler var mı?
Çalışma hayatınızda kendinizi hiçbir zaman başkalarıyla kıyaslamayın; kıyaslayacağınız tek şey başarılarınız olmalıdır. Her gün işe yeni bir iş ve yeni bir işyeri düşüncesiyle başlayın. İnandığınız hedeflerden vazgeçmeyin; hedefleriniz aynı kalabilir, ancak eylem yöntemlerinizi değiştirebilirsiniz.
Çalışmalarınızda dedikodulara ve yanlış söylemlere yer vermeyin; her zaman hedefinize odaklanın. Ekip arkadaşlarınızla uyum ve takım çalışması çok önemlidir. En basit işlerde bile ekibinizle çalışarak en az yüzde elli daha hızlı başarı elde edebilirsiniz.
“Yapamam” dediğiniz her şeyin yapılabilir olduğunu ve birilerinin o işleri yapabildiğini unutmayın. Her zaman yeni hedefleriniz ve bu hedefleri uygulamak için planlarınız olmalı. Başarısız olduğunuzda, bunun size tecrübe kazandırdığını da unutmayın.
Hayatınızda gerçekleştirmek istediğiniz konularda, imkanlarınızı ve imkansızlıklarınızı değerlendirerek planlar yapmalısınız. “İhtiyaç mı, istek mi?” düşüncesinden yola çıkarak istekleriniz için çok zaman harcamayın, ancak ihtiyaçlarınızdan da vazgeçmeyin.