Fabrika projemizin sorumlu mimar-mühendisi olarak, şirketimize sanayi ve üretim bacaklarını katan bu projenin keyifli ama zor geçen yapım sürecini aktarmak istiyorum.
Hikaye, 2013 yazının başında DEM İLAÇ kurucumuz merhum Hakverdi Demir Bey’ in Yalova’ da fabrika için bir arsa bulduğunu söylemesi ile başladı. Benden de satın almadan önce arsanın durumunu tetkik etmemi istedi.
Eğimli yapıya sahip bir arsa olduğu için bizim düşündüğümüz dikey fabrika projesi için uygundu. Fakat toprak kaymalarının bol olduğu bölgede bulunuyordu. İlk olarak 04.09.2013 tarihinde köşe kazıklarını haritacımıza çaktırarak arsamızın yerini belirledik. (Dip not: O günkü haritacımız, son belediye başkanlığı seçimlerinde halkın oy çokluğunu alarak Çiftlikköy Belediye Başkanımız oldu.)
Arsanın ilk köşe kazığı 04-09-2013
Arsa 16.12.2013
Akabinde avan proje çalışmalarına başladık ve bir yandan da belediye ile ilişkilerimizi geliştirdik. Dönemin belediye başkanı Metin Dağ’ı ziyaret ettik. Yapacağımız fabrika hakkında bilgi verdik. Ve kendisinden bize yardımcı olmasını istedik.
Çiftlikköy Belediye Başkanı Metin Dağ ziyareti.
Bu arada arsanın zemin etütleri yaptırıldı ve planları hazırlandı.
11 Eylül 2014 tarihinde tabiri yerinde ise ilk kazmayı vurduk. Hafriyatımızı zemin etüt raporuna uygun bir şekilde yaptık. Zemin sıvılaşmasına karşı bir metre yüksekliğinde sert mıcır dolguyu silindir ile sıkıştırarak tüm tabanda sağlam bir katman yarattık.
11.09.2014 ilk hafriyat kazısına başladık.
Hafriyatımız fabrika binamızın yaklaşık 25 metre önünden başlayarak kademeli olarak 21 metre derinliğe kadar inildi. Fabrika binamızın arkasında da 6 metre derinliğe inildi. Toplamda 54 bin metreküp toprak hafredildi. Kış dönemine rastladığı için, yağmurların da işi durdurmasıyla tüm hafriyat 7 ay sürdü.
Hafriyatımızın bittiği gün 16.04.2015.
İlk beton (Grobeton) 23.06.2015
Mıcır dolgu üzerine ilk katman olan ve üzerine su izolasyonunu yapacağımız grobetonumuzu 23.06.2015 günü attık. Aynı zamanda asansörlerin çukurlarını hazırladık. Ve tüm alanın bohçalama su izolasyonlarını yaptık. Bu su izolasyonun zarar görmemesi için tekrar koruyucu 10 santimetre kalınlığında bir grobeton katmanı daha yaptık. Ve artık temel demirlerinin döşenme zamanı gelmişti. Temel atma törenine çok az günümüz kalmıştı.
Temel su izolasyonu 03.07.2015
Temel demirleri yerleştiriliyor 07.07.2015
İnşaat işleri sürerken bir yandan da bölgede elektrik olmadığı için en yakın trafodan fabrika arsasına elektrik direklerinin ve elektrik hattının çekilmesi işleri devam etti.
Temel tüm altyapısı, rögarları, topraklaması ve çelik donatısı ile artık beton atma törenine hazırdı. 03.08.2015 Pazartesi günü temel atma törenini Demir Ailesi ve merkez ofisten gelen iş arkadaşlarımızla birlikte yaptık.
Tüm bina ve istinat duvarlarında C35 sınıfı hazır beton ve S420 Nervürlü demir kullanıldı.
Temel atma töreninden DEM İLAÇ AİLE fotoğrafı. 03.08.2015
Hep birlikte kurucumuz merhum Hakverdi Demir’e verdiğimiz sözü tutma yolunda ilerlerken.
Yaz-kış iki sene süren fabrika inşaatımız ve çevre istinat duvarlarımızın sonunda binamızın cephesine karar vermemiz gerekiyordu.
02.01.2016 Yeni yılı karla karşıladık.
09.08.2016 Fabrikamızın kaba inşaatı tamamlandı.
Birçok cephe dizaynından en sona iki tip proje kalmıştı. Bir tanesi çok iddialı, yapılması hem meşakkatli idi hem de büyük bir bütçe istiyordu. Doğal olarak hızlı yapılabilen ve ekonomik olanını tercih ettik.
İddialı cephe dizaynı.
Seçtiğimiz ve uygulamasını yaptığımız cephe dizaynımız.
Aralık 2016’da dış cephe kaplamasına başladık. Yine kış ayına denk geldiğimiz için imalatlar 6 aydan fazla sürdü.
2017 Haziran’ında fabrikanın dış cephe kaplaması tamamlandı. Sadece malzeme girişini önlememek için giriş döner kapılarının montajını daha ileri bir tarihe erteledik.
Bundan sonra bina içi havalandırma, tesisat, temiz odalar, laboratuvarlar, üretim alanları, paketleme, depo ve ofislerin yapımına başlandı.
Toplam 13 farklı taşeronun zorlu çalışmalarıyla binamız bugünkü son haline geldi.